1. Haberler
  2. Bilgi Bankası
  3. Şahıs Şirketi Nedir? Nasıl Kurulur? Açılış Masrafları ve Aylık Ortalama Gideri Nelerdir?

Şahıs Şirketi Nedir? Nasıl Kurulur? Açılış Masrafları ve Aylık Ortalama Gideri Nelerdir?

Şirket Açılışı
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şahıs Şirketi Nedir?, Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? sorularıyla birlikte açmış olduğunuz şirket için ortalama Açılış Masrafları ve Aylık Ortalama Gideri Nelerdir? sorularına anlaşılır bir dilde yanıt vermeye çalıştık.

Aşağıda vereceğimiz rakamlar 2020 yılı için geçerli olan ve değişkenlik gösterebilme ihtimali olan rakamlarında yer aldığı bir listedir. Bu sebeple de zaman içerisinde meydana gelebilecek yeni yasal düzenlemeler için tanıdığınız bir muhasebeci ile görüşebilirsiniz.

Sektörünüzü bilen, kendini devamlı güncelleyen muhasebeciler belki bir tık daha maliyetli olabilirler ancak özellikle Devlet Destekleri – KOSGEB ve İŞKUR gibi süreçlere hakim olmaları sebebiyle de uzun vadede size daha fazla kazanç elde ettirebilirler.

 

Şahıs Şirketi Nedir? Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Şahıs Şirketi kişilerin kendi isimleri üzerinden kurabildikleri, kurulum maliyetleri en düşük ve aynı zamanda kurulum süreci en hızlı olan şirket türüdür. Şahıs İşletmesi yada Şahıs Şirketi olarak bilinen bu şirket türü özellikle giriş seviyesi kazanç elde edecek kişiler tarafından tercih edilen bir şirket türüdür.

Şahıs Şirketi – Şahıs İşletmesi Nasıl Kurulur?

Yapılan düzenlemeler ile direkt olarak muhasebeci aracılığı ile Şahıs Şirketi Kurulumu yapabileceğiniz gibi direkt olarak e-Devlet – İnternet Vergi Dairesi Sistemi üzerinden de Şahıs Şirketi Başvurusu yapabilmeniz mümkündür.

İnternet üzerinden başvuru yaparak şirketi açacak dahi olsanız Muhasebeci ile birlikte formu doldurmanızı öneririz. Çünkü daha önce hiç karşınıza çıkmayan bazı terimler ile karşılacaksınız ve bunları doğru doldurmazsanız ilerleyen süreçte sorun yaşayabilirsiniz.

Ancak her halükarda bir Muhasebeci ile çalışmanız gerekeceği için kurulum öncesinde bir muhasebeci ile görüşmeniz ve hem kurulum süreci hem de aylık muhasebe ücretleri konusunda karşılıklı bir anlaşmaya varmanız mühim bir konudur.

Başvuru sonrasında bulunduğunuz İl ve İlçedeki yoğunluğa göre değişmekle beraber 1-2 gün içinde Vergi Dairesi Memurları gösterdiğiniz adrese gelerek ofis olarak kullanılıp kullanılmadığını kontrol edecek, birkaç fotoğraf çekecek ve sonrasında AÇILIŞ ONAYINI vereceklerdir. Bu sebeple başvuru öncesinde OFİS olarak kullanacağınız yeri belirlemiş olmanız gerekmektedir.

Home Ofis olarak çalışacaksanız evinizdeki bir odayı OFİS gibi tasarlamanız yeterli olacaktır. Bir masa, iki sandalye, İşinizle alakalı birkaç ürün onay için yeterli olacaktır.

 

SSS: Muhasebeciye Ücret Ödemeden, Muhasebe Kayıtlarını Ben Tutabilir miyim?

CEVAP: Hayır. Bir şirket kurduğunuzda Devlet ile Sizin aranızda bu iş için gerekli yeterliliklere sahip bir Muhasebecinin olması gerekmektedir. Siz kendiniz veya bir personeliniz ÖN MUHASEBE işlemlerini yapabiliyor olsa da sürecin son noktasını Muhasebeci koyacaktır.

 

Neden Şahıs Şirketi Kurmalıyım?

Yıllık bazda 35.000 TL üstünde, maaş harici bir gelire sahipseniz, aylık olarak düzenli bir şekilde banka hesaplarınıza ödemeler giriyorsa, ürün alıp satmak ticaret yapmak istiyorsanız, freelancer olarak kurum ve kuruluşlara hizmet sağlıyorsanız ve daha birçok sebepten ötürü Maliye ile sorun yaşama ihtimaline sahipseniz Şahıs Şirketi kurmanız gerekli olacaktır.

Misal Youtube kanalınız var ve aylık 1.000 – 2.000 TL reklam geliri hesabınıza düşüyor. Bu kısa vadede sorun olmasa da DÜZENLİ olarak yatmaya devam ederse Maliye Bakanlığı tarafından takibe alınacak ve sonunda size ciddi bir mali yaptırım getirilecektir. Bu sebeple de bu şekilde düzenli olarak ödeme alanların Şahıs Şirketi kurması her zaman için önerilen bir süreçtir.

 

SSS: Aylık düzenli olarak ödeme almıyorum. Şahıs Şirketi kurmam gerekli mi?

CEVAP: Varsayalım bir siteniz var ve site üzerindeki reklam gelirleri ile aylık 2.000 TL kazanç elde ediyorsunuz. Eğer bu rakam her ay düzenli olarak 2.000 TL – 2.500 TL gibi oranlarda hesabınıza yatıyorsa bu DÜZENLİ GELİR olarak ele alınır ve bu rakam için Şirket Kurmanız Gerekir. Ancak bu rakam ödeme kurumu tarafından bekletilir ve yılda 1 kez tek bir seferde hesabınıza yatırılırsa ve bu rakam 2020 yılı için 40.000 TL altında kalırsa bu ödeme için vergi ödemeniz gerekmez. **

** Burada arızi kazanç meselesi vardır. Gelir Vergisi Kanunu’nun 82. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan arızi kazançlara ilişkin istisna tutarı, 2020 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 40.000 TL olarak tespit edilmiştir. Yani yıl içinde 1 kere ödeme alıyorsanız (Adsense veya farklı bir kazanç yöntemi ile)(araç satışı, ev satışı, şans oyunları gibi durumlar hariç) ve bu tutar 40.000 TL üzerindeyse vergilendirilirsiniz.

 

Şahıs Şirketi Kurulumu İçin Gereken Evraklar

Şahıs Şirketi kurmak için sağlamanız gereken evrak listesi oldukça sade ve kolaylıkla temin edilebilir bir lişstedir.

  • Kimlik Fotokopisi
  • Ofis – Home Ofis kiralık ise Kira Kontratı – Size Aitse Tapu Örneği
  • İmza Sürküleri – Ofis Kiralık İse Gerekli

 

Home Ofis İçin İşlemler Nasıl İlerliyor?

Home Ofis Çalışma noktasında birkaç farklı süreç var. Ev size mi ait, Babanıza yada bir akrabanıza mı ait yoksa tamamen kira mı gibi birkaç detay.

Ev Size Ait İse: Bu durumda Ev Tapusunu hazır bulundurmanız yeterli. Herhangi bir Stopaj Ücreti çıkmayacaktır.

Ev Bir Yakınınıza Ait İse: Bu durumda 2 seçenek var. Ya yakınınız evin bir odasını size 50 TL – 100 TL gibi bir rakama kiralayacak ve kira kontratı hazırlayacak yada muhasebeciniz direkt olarak bir yakınınıza ait olduğunu Maliyeye iletecektir. Muhasebeciniz ile ikinci seçenek üzerine bir görüşün dilerseniz. İki durumda da stopaj çıkmayacaktır. Ancak ilk seçenek olursa 1-2 TL’lik bir vergi ödemeniz gerekebilir.

Ev Kira İse: Bu durumda Kira Kontratını vermeniz gerek. Aylık olarak Kira Bedelinin %20’si kadar bir Stopaj Ödemesi yapacaksınız demektir. Kira bedeli çok yüksek ise bu durumda ciddi bir maliyet oluşabilir. Buna dikkat etmeniz gerekecektir.

 

Şahıs Şirketi Vergi Avantajları Nelerdir?

Öncelikli olarak 18 – 29 yaş arası genç girişimcilere sağlanan Vergi Avantajından bahsedelim. Eğer yaş aralığınız tutuyorsa sizin adınıza güzel bir avantaj.

 

18 – 29 Yaş Arasına Hangi Avantajlar Var?

  • 18 – 29 yaş arasındaki Genç Girişimcilere 3 yıl boyunca 75.000 TL yıllık limit üzerinden Gelir Vergisi Muafiyeti vardır.
  • 18 – 29 yaş arası Genç Girişimciler 12 ay boyunca BAĞKUR Prim Ödemesi yapmaz.
  • Yurtdışına mal/ hizmet satışı yapıyorsanız, Katma Değer Vergisi ödeme yükümlülüğü yoktur. Yazılım, mühendislik, tasarım hizmetleri de bu kapsamdadır.
  • Yurtdışına Yazılım, Raporlama, Tasarım, mühendislik, veri analizi v.b. hizmetler veriyorsanız %50 oranında gelir /kurumlar vergisi avantajı bulunmaktadır.
  • Genç girişimci kapsamındaysanız, şirket kurmak için işinizden ayrılmanız gerek yoktur. Farklı bir yerde çalışırken de genç girişimci vergi avantajlarından yararlanabilirsiniz.

 

Türkiye’de Şahıs Şirketleri İçin Vergi Oranları Nelerdir?

Şahıs Şirketi olduğunuz andan itibaren bazı Vergi Yükümlülükleri ile karşılaşmaktasınız. Bunlar bir tanesi de Gelir Vergisi sürecidir.

Şahıs Şirketleri için 2020 yılında belirlenen Gelir Vergisi oranları aşağıdaki gibidir. Bu rakamlar senelik olarak güncellenmektedir.

Ödeyeceğiniz vergi oranı yapacağınız satış ve elde edeceğiniz kazanç üzerinden hesaplanacağı için FATURALI ALIM ve FATURALI SATIM önemli bir değer halini alacaktır.

Türkiye’de ürün gruplarına göre %0, %1, %8 ve %18 olmak üzere 4 farklı KDV Oranı üzerinden fatura kesilmektedir. Örneğin Hizmet Alımları, Elektronik Ürünler gibi birçok sektörde %18 oranında KDV Varken, Kitap gibi ürünlerde %0, Tekstil ürünlerinde ise %8 KDV Uygulaması mevcuttur. Bu kapsamda alımını ve satışını yapacağınız ürünlerin KDV Oranlarını araştırmanız da fayda vardır.

 

2021 Yılı Şahıs İşletmesi / Şahıs Şirketi Gelir Vergisi Dilimleri

Şahıs Şirketi olanlar için Gelir Vergisi oranları 2021 yılı için aşağıdaki gibidir.

Eğer şirketiniz Anonim Şirketi veya Limited Şirketi olsaydı ödeyeceğiniz Kurumlar Vergisi oranı 2021 yılı için sabit %25, 2022 yılı için ise sabit %23 olacaktı.

 

24.000 ₺’ye kadar%15
53.000 ₺’nin 24.000 ₺’si için 3.600 ₺, Kalan Kısmı İçin%20
130.000 TL’nin 53.000 TL’si için 9.400 ₺, Kalan Kısmı İçin%27
650.000 ₺’nin 130.000 ₺’si için 30.190 ₺, Kalan Kısmı İçin%35
650.000 TL üstündeki kazançlarda kazancın 650.000 TL’si için 212.190 TL, Kalan Kısmı İçin%40

 

2021 Yılı Şahıs İşletmesi / Şahıs Şirketi Gelir Vergisi Dilimleri

 

Şahıs Şirketi Kurmanın Avantajları Nelerdir?

  • Düşün cirolarda düşük gelir vergisi avantajı,
  • Düşük kurulum maliyetleri,
  • Düşük muhasebeci ücretleri,
  • Az bürokratik işlemler,
  • Şirket açma sürecinin hızlı ve basit olması,
  • Şirket kapatma sürecinin hızlı ve basit olması,
  • İsim Soyisim ile fatura alabilme imkanı,
  • Home ofis çalışabilme imkanı,
  • Başka yerde çalışırken şahıs şirketi kurabilme imkanı

 

Şahıs Şirketi Kurmanın Dezavantajları Nelerdir?

  • Kademeli olarak artan vergi oranları. Limited şirketlerinde Vergi Oranı %22’ye sabitlenmiştir. Şahıs şirketlerinde ise %15 ile %40 arasında değişkendir.
  • Devir işlemlerinin zor olması,
  • Ticari imajın daha düşük olması

 

2022 Yılı Şahıs Şirketi Açılış Masrafları Nedir?

Aşağıdaki masraflar tarafımızdan açılan Şirketin Ortalama Masraflarıdır. Bu masraflar bulunduğunuz İl ve İlçeye, çalıştığınız Muhasebeciye göre değişkenlik gösterebilecektir.

  • Şirket Açılış ve Noter Masrafları (400 TL ile 1.000 TL arasında değişken)
  • E-Arşiv Fatura olmayacaksa Matbu Evrak (Fatura, Gider Pusulası vs) Giderleri (200 – 500 TL arası değişken)
  • E-Arşiv Fatura ile başlanacaksa Mali Mühür Ücreti (3 Yıllık 252 TL – http://mm.kamusm.gov.tr/fiyatlandirma.jsp)
  • KEP Mail Adresi (Yıllık 70 TL – http://pttkep.gov.tr/ucretler )
  • E-İmza ücreti (3 yıllık 429 TL – http://pttkep.gov.tr/sayfalar/e-imza)
  • Noter Şahıs İmza Beyannamesi (100 TL gibi bir rakam)
  • Kaşe Ücreti (30 – 40 TL arası)
  • E-Arşiv Fatura Kontör Ücreti (Finansbank Dijital Köprü İle Ücretsiz)
  • Online yada Offline Muhasebe Yazılımı (Örnek: Paraşüt, BizimHesap, Logo, Akınsoft vs) (Finansbank Dijital Köprü İle Ücretsiz)
  • Yazar Kasa gerekli ise Yazarkasa Ücreti (Özelliklere göre değişiyor ücretleri)
  • Oda Kaydı gerekli ise Ticaret Odası – Sanayi Odası veya Esnaf Odası Kayıt ücreti (İl – İlçe ve Oda türüne 200 TL ile 2.000 TL arasında değişebilir.)
  • Markanızı alacaksanız Marka Başvuru Ücretleri (250 TL’den başlar)

 

2022 Yılında Şahıs Şirketinin Aylık ve Yıllık Ortalama Masrafları Nelerdir?

 

Aylık Olarak Masraflar:

  • Aylık BAĞKUR Primi: Yaklaşık 1400 TL **
  • Muhasebecinize Ödeyeceğiniz Aylık Muhasebe Ücreti: 250 – 750 TL Arası
  • Her Ay KDV Beyannamesi : 2022 Yılı İçin yaklaşık 60 – 80 TL (Damga Vergisi)
  • Kira Stopajı: Aylık Kira Bedelinin %20’si Kadar
  • KDV: Alış ve Satış Faturaları Dengelendikten Sonra Satışlarınızdan Oluşan KDV ***

 

3 Ayda Bir Alınan Masraflar:

  • Geçici Gelir Beyannamesi : 2022 Yılı İçin 100 TL (Damga Vergisi)
  • Muhtasar Beyannamesi : 2022 Yılı İçin yaklaşık 90 TL (Damga Vergisi) *

 

Yılda Birkez Alınan Masraflar:

  • Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi: 2022 Yılı İçin 200 TL (Damga Vergisi)
  • Varsa yıllık olarak ödenen Esnaf Odası, Sanayi Odası veya Ticaret Odası aidatları,
  • Kiralama sistemi ile aldıysanız Muhasebe Yazılımı – CRM Sistemi için yapılacak olan ödemeler, e-Arşiv Fatura ise Kontör normal basılı fatura ise Matbu giderler,

 

* Eğer kirada değilseniz ve herhangi bir çalışanınız yoksa GİB üzerinden online dilekçe yazarak 3 ayda 1 kez alınan muhtasar beyannamesi ödemesini ödemenize gerek kalmaz. Muhasebecinize söylerseniz dilekçe konusunda yardımcı olacaktır.

** Başka bir yerde SİGORTALI olarak çalışıyorsanız ekstra olarak BAĞKUR ÖDEMESİ yapmanıza gerek kalmayacaktır.

** GENÇ GİRİŞİMCİ olarak şirket açtı iseniz çalışıyorsanız ekstra olarak BAĞKUR ÖDEMESİ yapmanıza gerek kalmayacaktır.

*** KDV Hesaplaması yapılırken alış faturalarınız da yer alan KDV ile satış faturalarınız da yer alan KDV karşılaştırılır. Eğer satış faturalarınızdaki KDV daha fazla ise bu muhasebeciniz tarafından sisteme işlenir ve devlet sizden KDV Ödemesi tahsil eder. Eğer rakam kafa kafaya yada Alış faturalarınız tarafından daha yüksek ise sadece KDV Beyannamesi ücretini ödersiniz.

 

Şahıs İşletmesinde Maliyetleri Düşürme Yöntemleri

Vereceğim maliyetleri düşürme yöntemleri uzun vadede özellikle Gelir Vergisi noktasında size bazı artılar sağlayabilecektir.

  • Öncelikli olarak Multinet – Sodexo – Ticket gibi bir yemek kartı alın. Bu sayede YEMEK ve MARKET alışverişlerinizin birçoğunu bu kart ile yaparak GİDER olarak gösterebilirsiniz. Bireysel olarak Multinet kullanıyorum. Tek maliyetim yüklediğim tutardan alınan %3 Komisyon Kesintisi. Yani 100 TL’de 3 TL komisyon ödüyorum ama 103 TL’lik fatura almış oluyorum firmadan.
  • İkincisi Finansbank Dijital Köprü gibi kampanyaları takip etmeniz. Ortalama olarak sizi yıllık 400 – 500 TL artıya geçirecektir. Sunduğu ek özelliklerde cabası.
  • e-Arşiv fatura bizce olmazsa olmaz. Özellikle bizim gibi DİJİTAL ÜRÜN satışı da yapan firmalar için muhteşem bir kolaylık. Fatura Gönderme, Fatura Saklama gibi birçok süreci direkt olarak ortadan kaldırıyor. Maliyetleri düşürüyor. Çevreci olması da büyük bir artı.
  • Evinizi OFİS olarak gösterebilirsiniz, düşük bir kira bedeli ile bir odayı kendinize kiralayarak Kira STOPAJ Giderini düşürebilirsiniz. Elbette ki bir OFİS KONFORU uzun vadede aranacak bir detay ama maliyetler ilk etapta önemli. Bulunduğunuz şehirde TEKNOKENT Girişimcilik Ofisleri varsa onlarla da görüşebilirsiniz OFİS için.
  • Bir yerde SİGORTALI olarak çalışırken Şahıs Şirketi açarsanız aylık olarak 800 – 1000 TL arasındaki BAĞ-KUR ödemesinden kurtulmuş olursunuz. Bunu da süreçler arasında dikkate alın. Eğer o imkan yoksa CEZAYA düşmemek için BAĞ-KUR Ödemelerini zamanında yapmanızı öneririz.

 

İnternetten Şirket Kurmak ve Muhasebe İşlemlerini Yaptırmak Mümkün müdür?

İki anlamda da evet mümkündür. Şahıs Şirketi kurulumlarınızı İnternet Vergi Dairesi üzerinden, herhangi bir Vergi Dairesine gitmenize gerek kalmadan, Dakikalar içinde kurabilmeniz mümkündür.

Ancak bu noktada bir muhasebeciden destek almanızı şiddetle öneririz. Aksi durumda bilmediğiniz terimler arasında boğulmanız söz konusu olacaktır.

İnternetten Muhasebeci bulma noktasında ise bu hizmeti veren Aracı Web Siteleri mevcut. Örneğin siteye girip kaydınızı oluyorsunuz ve sitede kayıtlı olan, sizin şehrinizde yaşayan bir muhasebeci ile sizi sistem üzerinde buluşturuyor. Bu sayede Online olarak bir muhasebeci ile çalışma imkanına sahip oluyorsunuz.

Ancak yasalar kapsamında Farklı Bir İlde yaşayan bir Muhasebeciden ne yazık ki Muhasebe Hizmeti alamıyorsunuz. Bu sebeple de ilgili siteler size kendi ilinizde var olan muhasebeciler ile buluşturuyorlar.

 

Şahıs Şirketi Nedir? Nasıl Kurulur? Açılış Masrafları ve Aylık Ortalama Gideri Nelerdir?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. çok faydalı bir yazı teşekkürler

  2. 13 Haziran 2021, 13:56

    […] Öncelikli olarak Trendyol GO Kuryesi olarak bir iş ortaklığına başlamanız için Şahıs İşletmesine sahip olmanız gerekmektedir. […]

  3. 13 Haziran 2021, 20:39

    […] yapıdaki firmaların, şahıs firmalarının ya da esnafların işlerini faal olarak yürüttükleri ve resmi olarak ticari bir işletme […]

Giriş Yap

TicaretEhli ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin