Retail arbitrage, Amazon üzerinde oldukça sık karşılaşılan bir kavramdır. En basit tanımıyla bir ürünü düşük fiyattan alıp daha yüksek fiyattan satmak demektir. Çok sayıda satıcı Amazon üzerinde bu kavramı kullanır ve bazı üreticiler buna fırsat verir. Doğru yapıldığında da yüksek kazanç oranları sağlanabilir.
Amazon’daki zorlu rekabet ortamı göz önünde bulundurulduğunda retail arbitrage yapmak ürkütücü gelebilir. Fakat doğru ürünü doğru pazarda satabildiğiniz taktirde çok iyi kazançlar elde edebilir, az riskle pazarda yer alabilirsiniz. Bunun için ilk olarak retail arbitrage nedir, retail arbitrage nasıl yapılır, riskleri nelerdir, avantajları, izlenmesi gereken stratejiler neler, retail arbitrage için nasıl ürün bulabilirsiniz? konularında bilgi sahibi olmak gerekir. Bu yazımızda bütün bunları sizler için araştırdık ve cevaplarını açıklıyoruz.
[ilgiliMakale icerik_id=”30″]
Retail Arbitrage Konusunda Bilmeniz Gereken Terimler
Retail arbitrage ile alakalı Amazon’a özgü çeşitli terimler vardır. İlk olarak bunların ne demek olduğunu bölmenizde fayda var:
- Arbitrage (arbitraj): Finans ve ekonomi bilinde iki ya da daha çok market arasında fiyat farkından yararlanarak para, ürün, bono, materyal, tahvil, senet satarak para kazanmak demektir.
- Retailing: Perakende satış.
- Retail arbitrage: Türkçeye perakende arbitraj olarak tercüme edebiliriz. Tıpkı perakendecilerin yaptığı gibi bir ürünü düşük fiyattan alıp daha yükseğe satarak kazanç elde etmektir. Bunu yapan kişiye retail arbitrajcı demir. Amazon üzerinden bir ürünün mağaza indirimi ile alınması, ardından indirimsiz olarak yine Amazon’da satılmasıdır.
Uygulamaya geçildiğinde retail arbitrajcı toptancılar ve tedarikçilerle de anlaşmanın yolarını arar. Bu yüzden tanım biraz daha değişir:
- Online arbitraj: Retail arbitrage’ın çevrimiçi gerçekleşen haline online arbitraj denir. Bir ürün, çevrimiçi bir pazaryerinden alınır ve halihazırda daha yüksek fiyattan listelenmiş olan başka bir online pazaryerinde satışı yapılır. İki Pazar arasındaki fark, online arbitraj karı olmuş olur.
[ilgiliMakale icerik_id=”2076″]
Amazon Terimleri
Amazon bünyesinde retail arbitrage ile birlikte başka terimlerle de karşılaşırsınız:
- Amazon retail arbitrage: Retail arbitrage dendiğinde ilk akla gelen platform Amazon’dur. Tıpkı arama motoru dendiğinde Google’ın akla gelmesi gibi.
Retail arbitrage, Amazon’un büyüklüğü sayesinde kendi dinamiklerini oluşturmuştur ve bugün Amazon’da en çok tercih edilen kazanç yollarından birisidir.
- BuyBox: Bir satış gerçekleşmesi halinde Amazon’da aynı ürünü satan satıcılardan hangisinin bu ürünü stokundan çıkaracağını belirleyen sistemin adıdır. Burada mağaza geçmiş başarısı, ürün fiyatı gibi çeşitli ölçütler yer almaktadır.
- Private label (PL): Kendinize ait bir marka ve ürün oluşturarak Amazon’da bunları satmak demektir.
- Fullfillment by Amazon (FBA): Amazon’da kazanç sağlamanın bir diğer yoludur. Bu sistemde Amazon ürünlerinizi alır ve belli bir karşılığında depolar. Her siparişte ürünlerinizin kargolanması yapılır ve gerekirse satış sonrası destek verilir. PL’ler genel olarak FBA ile satılırlar. Buna benzer bir sistemi yakın zaman önce Hepsiburada da geliştirmiştir.
- Fulfillment by Merchant (FBM): Ürün stoklanmasını ve gönderimini satıcının kendisinin yapmasıdır. BuyBox avantajı FBA’ya göre daha düşüktür. Bazı ürünler açısından ise Amazon deposunu kullanmaktan daha karlı olabilmektedir.
- Dropshipping: Stoksuz satış yöntemine verilen addır. FBA ve retail arbitrage’a alternatif bir sistem olsa da ürün bulma ve gönderme riskleri daha yüksektir.
Online Arbitraj, Retail Arbitraj ve Arbitrajın Farkı
Bu kavramlar pek çok yerde karşınıza çıkar. Fakat e-ticaret dilinde hepsinin karşılığı aynı olacak şekilde kullanılmaktadır.
Fiyat Farklarının Nedeni Ne?
Retail arbitrage yapmaya imkân veren ya da bunu cezp eden gerekçe, ürünün fiyat farkıdır. Peki bunun nedeni nedir diye baktığımızda ülke içi ve ülkelerarası dinamikler karşımıza çıkıyor:
- Fiyatlar, pazarın kendi iç dinamiğiyle belirlenmektedir. Bir ülkede aynı ürünü satan farklı satıcıların kendi beklentileri, rekabet koşulları, alış maliyetleri fiyatlarda değişiklik yaratabilir.
- Yüne ülkeler arasında çeşitli ticari anlaşmalar, satılan ülkedeki arz-talep dengesi, markaların ülke politikaları fiyatlarda değişiklik yaratabilir.
Dolayısıyla ABD ile Türkiye arasında veya Türkiye ile Avrupa Birliği ülkeleri arasında büyük farklar olduğunu görüyoruz. Bu da arbitraj fırsatı olmuş oluyor. İlla ülkeler arasında olmasına gerek yok. Türkiye içinde de bir pazaryerinden alıp diğerinde satabileceğiniz arbitraj ürünleri bulabilirsiniz.
Retail Arbitrage Yasal Mıdır?
Retail arbitrage, fiyat değişimlerinden yararlanmaktır. Önemli olan e-ticaret imkânlarıyla farktan doğan fırsatları yakalamanızdır. Bu yönüyle tamamen yasal bir işlemdir.
Retail Arbitrage Nasıl Yapılır?
Retail arbitrage pek çok farklı market arasında yapılabilir. Türkiye’de sağlıklı biçimde takip edilebilecek ve uygulanabilecek alanları şöyle belirtebiliriz:
- Amazon ABD ile Türkiye online pazaryerleri arasında çift taraflı,
- Amazon Avrupa ile Türkiye online pazaryerleri arasında çift taraflı,
- Türkiye içi online Pazaryerleri.
Türkiye İçin Online Arbitraj
Türkiye içinde pek çok online mağaza bulunmaktadır. Bunlar arasında fiyat farklarından yararlanarak retail arbitrage yapılabilir. Hepsiburada, N11, Trendyol, Gittigidiyor gibi online pazaryerleri arasında kar oranı hesaplaması yapıldıktan sonra işlem yapabilirsiniz.
Retail Arbitrage’ın Sağladığı Avantajlar
Retail arbitrage’ın avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:
- Az bir sermaye ile hemen satışa başlayabilirsiniz.
- Başlangıç riski oldukça düşüktür. Kâr edebileceğiniz ürünü bulduktan sonra azar azar temin edip sattıkça miktarı arttırırsınız.
- Ürünü hazır alırsınız ve bu sayede PL’daki gibi marka ve ürün geliştirme süreçleri ile uğraşmazsınız.
- Listeleme veya listeye girme ile uğraşmazsınız. Online pazaryerlerinde zaten listelenmiş ürünleri satarsınız.
- Ürün seçimini doğru yaptığınız taktirde halihazırda satan bir ürünün pazarına dahil olmuş olursunuz.
- Ürünün reklamını üretici ya da dağıtımcı yapacağı için reklam yapmak zorunda kalmazsınız.
- Amazon’u daha iyi tanır, FBM, FBA, PL’de neler yapabileceğinizi öğrenmiş olursunuz.
- Hata yapmayı, hataları düzeltmeyi, müşterilerinizle iletişim kurmayı, pazarda rekabet edebilmeyi, Buybox ile nasıl daha yukarılara çıkabileceğinizi öğrenmiş olursunuz.
- Ürün satmaz ise gerekli şartlar dahilinde aldığınız yere iadesini yapabilirsiniz.
Retail Arbitrage’ın Dezavantajları
Retail arbitrage sisteminin dezavantaj kabul edebileceğimiz bazı yönleri de vardır:
- PL’ye göre karlılık oranı daha düşüktür.
- Her zaman uygun fiyatlı, kar edebileceğiniz ürün kovalamanız gerekir.
- Hatalı ürün gibi sizden kaynaklanmayan iadeler mağaza puanınızın düşmesine yol açar.
- Tıpkı sizin gibi başka satıcılar da pazarda yer alabilir.
- Kontrol ve sürdürülebilirlik pazaryeri, marka politikalarına bağlıdır. Marka bir anda fiyatı düşürebilir. Pazarlama faaliyetlerinde azalmaya gidebilir. Yeni ürünler piyasaya sürebilir. Rakiplerinizle rekabet edemeyebilirsiniz.
- Amazon’da bazı markalar dışarı satışa kapalı olabiliyor. Bu durumda satış izni almak için uğraşmanız gerekir.
Retail Arbitrage Yapılacak Ürün Nasıl Bulunur?
Retail arbitrage ürünü bulabilmek için dikkat etmeniz gereken hususları şöyle sıralayabiliriz:
- Tek bir platforma bağlı kalmadan araştırma yapın.
- Her ürünün arbitraj kazancını hesaplayın.
- Toptancılara ulaşmayı deneyin.
- Ürün gamını yayarak risk oranınızı azaltın.
- Nadir indirime giren ürünleri kovalayarak indirim anını yakalayın.
- Sezon sonu ve tek kalan ürünlerin indirimlerini takip edin.
- Depolama ve kargo ücretlerini azaltmak için desisi düşük ürünlerle ilgilenin.
- Mağazanın tedarikçisine ulaşarak daha ucuza alıp alamayacağınızı araştırın.
- Ürünün satış grafiğine bakın ve o pazarda satışı yüksek ürün tercih edin.
- Bulduğunuz ürünlerin barkodlarını karşılaştırın. Yanlış barkod girilmediğinden emin olun.
- Rekabet edebileceğinizi tespit etmek için yeni pazardaki satıcıları, fiyat göstergelerini inceleyin.
- Türkiye’de döviz çok hızlı arttığı için zamanlamanızı iyi planlayın. Karlılık hesabınızı doğru yaptığınızdan emin olun.