1 Ocak 2025 tarihi itibariyle pazaryeri statüsüne sahip siteler üzerinden satış yapan firmalardan pazaryeri tarafından Pazaryeri Stopajı adıyla bir kesinti yapılarak devlete ödenecek.
2 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7524 sayılı Vergi Kanunları İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ve 6563 sayılı “Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun” kapsamında e-ticaret yapan ve pazaryeri siteleri üzerinden satış yapan firmalardan belirli oranlarda pazaryeri stopajı kesilecek ve devlete peşin vergi olarak ödenecek.
Pazaryeri Stopajı Nasıl Uygulanacak? Oranlar Nasıl Belirlenecek?
Yeni düzenleme ile birlikte 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren pazaryeri üzerinden yapılan her satış için, KDV Hariç rakam üzerinden aşağıdaki oranlar üzerinden pazaryeri devlete stopaj ödemesi yapacaktır.
- Şahıs Şirketleri: %25 Stopaj
- Limited ve Anonim Şirketler: %15 Stopaj
Hesaplama yapılırken KDV Düşülerek kalan rakam üzerinden hesaplama yapılacaktır. Örneğin;
- KDV hariç 10.000 TL tutarında satış gerçekleştiren bir Şahıs Şirketi, 2.500 TL stopaj kesintisi sonrası ödemesini alabilecek.
- KDV hariç 10.000 TL tutarında satış gerçekleştiren Limited ve Anonim şirketlerden 1.500 TL stopaj kesintisi sonrası ödemesini alabilecek.
Bu kapsamda ÖDEME HESAPLAMASI şu şekilde yapılacaktır.
- Önce KDV Hariç Rakam üzerinden Pazaryeri Stopajı kesilerek Devlete İletilecek
- Sonra KDV Dahil Rakamdan Pazaryeri Komisyonu kesilecek.
- Kargo Maliyeti Düşülecek.
- Varsa İşlem Bedeli – Pazarlama Bedeli – Entegrasyon Bedelleri düşülecek.
- Kalan Para İşletmeye Aktarılacak.
Pazaryeri Stopajı Düzenlemesi Kimleri Kapsamıyor?
Tebliğ, kapsamında stopaj tevkifatı yapılmayacak durumlar şu şekilde belirtilmiş durumda.
- Vergi mükellefi olmayan bireyler (evden ikinci el eşya satan kişiler gibi)
- Esnaf muafiyetinden faydalananlar
- Basit usulde vergilendirilenler
- Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20/B maddesi kapsamına girenler
Düzenlemeden Kimler Etkilenecek?
Pazaryeri Stopajı düzenleme PAZARYERİ Siteleri üzerinden satış yapan Tüm Şahıs İşletmesi – Limited ve Anonim Şirketlerini etkileyecek.
Özellikle düşük kar marjları ile satış yapan sektörlerde bu Stopaj Düzenlemesi sonrasında Ürün Fiyatlarında Artış olması bekleniyor.
Elektronik, Beyaz Eşya, Gıda ve Kitap sektörü gibi düşük kar marjları ile çalışan sektörlerin Peşin Vergi Ödemesi, uzun Vade Süreleri gibi sorunlar sebebiyle ürün fiyatlarında artışa gitmesi bekleniyor. Bu artışların ise %10 ile %30 arasında, sektöre göre değişmesi bekleniyor.
Peşin Alınan Vergiler Dolaylı Yoldan Geri Ödenecek
Pazaryeri Stopajı adıyla alınan vergiler muhasebeciler tarafından daha sonra Gelir Vergisi veya Kurumlar Vergisi üzerinden mahsup edilecek. Bu sayede aslında dönemsel olarak ödenen Gelir veya Kurumlar Vergisi devlet tarafından peşin olarak alınmış olacak.
Stopaj olarak kesilen rakam eğer ilgili firmanın Gelir veya Kurumlar Vergisinden fazla ise yine firma tarafından aradaki farkın tahsili için Devlete başvuru yapılabilecek. Ancak bu sürecin çok da hızlı ve sorunuz olduğunu söylemek pek mümkün değil.
Bu sebeple de özellikle KDV oranı %0 – %1 olan sektörlerde bu stopaj düzenlemesinin ciddi bir etkisi olacak gibi görünüyor.
Bu iade talepleri, 10/10/2013 tarihli ve 28791 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 429) ekindeki 1A numaralı iade talep dilekçesi ile yapılacak. 2024 yılı için nakden iade limiti, tevkif yoluyla kesilen vergilerde 239.000 TL, yeminli mali müşavir raporu ile yapılan iade taleplerinde ise 2.405.000 TL olarak belirlenmiş durumda. 2025 yılı için bu limitlerin yeniden değerleme oranında artırılması bekleniyor.
Bu Düzenleme İle Ne Hedefleniyor?
Düzenlemenin dile getirilen amacı tabi ki e-ticaret sektöründe daha şeffaf bir vergi sistemine geçiş yaparak kayıt dışılığı azaltmak.
Ancak aslında amaçlanan vergilerin peşin olarak alınması ve devlet kasasında oluşan ve giderek büyüyen mali açığın bu sayede en azından ufak tefek yamalar ile tutturulmaya çalışılması.
Daha önce pazaryeri siteleri için hazırlanan btrans isimli sistem sayesinde zaten pazaryeri firmaları tüm satışları devlete raporlamakta ve faturasız satış yapanların incelenmesini sağlamakta idi. Devlet bu noktada tüm eticaret satıcılarının e-fatura sistemine geçmesini sağlayarak aslında süreci rahatlıkla denetleyebilir ve şeffaf bir vergi sürecine geçiş yapabilirdi.
Bu Düzenleme Nasıl Sorunlar Doğuracak?
Bu yeni sistem ise zaten enflasyonist bir sistem içinde zorlanan birçok e-ticaret firmasının daha fazla zorlanmasına sebep olacaktır. Ortalama olarak 30 ile 45 gün arasında satılan ürünlerin ödemesini alabilen firmalar bu düzenleme sonrasında bu rakamın da %15 – %25 kesinti sonrası kalan kısmı alabilecektir.
Doğal olarak %30’dan daha az kar marjı ile pazaryeri üzerinden satış yapan firmaların yeni dönemde fiyatlara zam yapmak dışında bir şansı kalmayacaktır. Diğer türlü firma kasasına giren %30’luk kazanç firmanın türüne göre %5 – %15 seviyesine düşecektir. Ödemelerin de uzun süre sonra gelmesi firmaların ürün alım süreçlerini sekteye uğratacaktır.
Sektörden Gelen Tepkiler ve Alternatif Çözümler
Süreç ortaya çıktığından bugüne e-Ticaret sektörünün temsilcileri oranların çok yüksek olduğu ve bu oranlarla beraber ciddi fiyat artışlarının yaşanabileceğini vurguluyorlar.
Bu sebeple de sektörün genel olarak bazı beklentileri oluşmuş durumda. Bu beklentiler temel olarak stopaj oranlarının %1 oranlarına çekilmesi, geçiş sürecinde bu oranların sıfırlanması veya küçük işletmeler için özel istisnaların sağlanması gibi farklı düzenlemelerin yapılması noktasında.