Hayatımıza Geçici Deprem Vergisi olarak giren sonrasında ise kalıcı hale getirilen Özel İletişim Vergisi (ÖİV) %7,5 oranından %10 oranına yükseltildi.
1999 yılında ülkemizde meydana gelen depremler sonrasında hayatımıza Geçici Deprem Vergisi tanımlaması ile giriş yapan, 2003 yılında ise kalıcı hale getirilen %7,5 oranındaki Özel İletişim Vergisi – ÖİV, Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yeni kararname ile %10 olarak güncellendi.
Bu vergi oranındaki artış ile birlikte Cep Telefonu, Sabit Telefon, İnternet Hizmeti gibi birçok servis sağlayıcı artık %2.5 oranında daha fazla vergiyi devlete ödemek durumunda kalacak. Yükselen Vergi Kalemi sonrasında yakın dönemde faturalarımızda %2.5 oranında yükselmiş olacak.
Güncellenen 39. Madde Neleri Kapsıyor?
406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu uyarınca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuyla görev veya imtiyaz sözleşmesi imzalamak suretiyle veya 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu uyarınca bu Kuruma bildirim yapılması veya bu Kurumca kullanım hakkı verilmesi yoluyla yetkilendirilen veya yetkilendirilmiş sayılan işletmecilerin (kablo tv altyapısı üzerinden teknik olarak verilebilecek her türlü hizmetleri dışında, görev sözleşmesi ile ulusal egemenlik kapsamındaki uydu yörünge pozisyonlarının hakları, yönetimi ve işletme yetkisine sahip olanlar hariç);
- Her nevi mobil elektronik haberleşme işletmeciliği kapsamındaki (ön ödemeli hatlara yüklemeler için yapılan satışlar dâhil) tesis, devir, nakil ve haberleşme hizmetleri %10,
- Radyo ve televizyon yayınlarının uydu platformu ve kablo ortamından iletilmesine ilişkin hizmetleri %10,
- (Değişik: 18/2/2009-5838/14 md.) Kablolu, kablosuz ve mobil internet servis sağlayıcılığı hizmeti %10,
- (Ek: 18/2/2009-5838/14 md.) (a), (b) ve (c) bentleri kapsamına girmeyen diğer elektronik haberleşme hizmetleri %10,
oranında özel iletişim vergisine tâbidir.
Özel İletişim Vergisi Nedir? Kimler Öder?
Özel İletişim Vergisi – ÖİV 1999 yılında yaşanan deprem felaketi sonrasında Depremzedelere Yardım amacıyla hayatımıza giren, 2003 yılında ise Kalıcı Hale getirilen bir vergi kalemidir.
2021 yılı Ocak ayına kadar %7,5 olarak uygulanan Özel İletişim Vergisi 2021 yılı Şubat ayından itibaren ise %10 olarak güncellenmiştir.
Özel İletişi Vergisine tabi olan hizmetleri ise şu şekilde sıralayabiliriz.
- Kontörlü – Ön Ödemeli Hat Satışı,
- Faturalı Hat Satışı,
- Cep Telefonu Hat Devri,
- Kablolu İnternet Hizmetleri
- Kablosuz İnternet Hizmetleri
- Kablolu Telefon Hizmetleri
- Kablosuz Telefon Hizmetleri
- ve diğer tüm iletişim hizmetleri…
Kısacası günümüzde Kablolu ya da Kablosuz bir iletişim hizmetine sahip olmak istediğimizde sürecin en başından aylık faturalara kadar tüm noktalarda %10 oranındaki Özel İletişim Vergisini ödemek zorundayız.