Çin’de başlayarak tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs bazı sektörlerde mali daralmaya yol açarken e-Ticaret noktasında da ciddi bir haraketliliğe sebep oldu.
Sinema, Cafe, Eğlence Mekanları gibi birçok reel sektördeki firma Koronavirüs sebebiyle ciddi bir mali daralma yaşarken özellikle Gıda, Temizlik ve Sağlık alanlarında satış yapan e-ticaret sitelerine ciddi bir rağbet oluşmuş durumda.
Koronavirüs öncesinde günlük 100 – 150 kargo çıkan gıda firmaları virüs sebebiyle insanların evlerinde zaman geçirmesi ile günlük 400 – 500 kargo çıkışı yapmaya başlamış durumda.
Amazon 100.000 Personel Alımı Yapacak
Amazon özellikle e-ticaret alanında sektörün lider firması konumunda. Ancak Amazon firması bile Koronavirüs sebebiyle artan iş hacmini karşılayamadı.
Bu kapsamda da farklı sektörlerde çalışan ancak işyerleri geçici olarak kapandığı için boşta kalan 100.000 personeli geçici olarak işe alma kararı aldı.
Artan e-ticaret hacminin doğurduğu personel ihtiyacı firma tarafından geçici statüde çalışacak full time ve part time personeller ile doldurulmaya çalışılacak.
Rakamlar Türkiye’de de Fırlamış Durumda
Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerde toplu taşıma olmadan ulaşım oldukça zor. Toplu taşımaya ise insanlar virüs tehdidi sebebiyle pek sıcak bakmıyorlar.
Bu noktada da direkt olarak evlere servis hizmeti sunan Getir ve İste Gelsin servislerin yanında evlere araçla dağıtım yapan CarrefourSA ve Sanal Market – Migros gibi marketlere olan ilgi artmış durumda.
Bunun yanında Dezenfektan, Kolonya, Maske gibi ürünlerin satışlarını yapan N11 – GittiGidiyor – Amazon – Trendyol – HepsiBurada gibi pazaryerleri de ciddi bir iş hacmi ile karşı karşıya kalmış durumda.
Artan kargo çıkışları Kargo Firmalarını da zorlamaya başlamış. Her ne kadar Şahane Cuma ve 11.11 İndirimlerinde olduğu gibi bir sistemsel çökme yaşanmamış olsa da e-ticarete olan ilginin artması önümüzdeki süreçte Kargo Firmalarını da epey yoğun bir sürece sokacak gibi görünüyor.