İşsizlik Maaşı alan veya alma ihtimali olanların aklındaki en büyük soru işareti Bir çalışan Kaç Kez İşsizlik Maaşı Alabilir? Yeniden İşsizlik Maaşı almak için hangi şartları sağlamak gereklidir? soruları oluyor genelde. Peki bir çalışan hayatı boyunca kaç kez İşsizlik Maaşı alabilir ve yeniden İşsizlik Maaşını Hak Edebilmesi için ne kadar çalışması gerekir?
Aslında bu sorunun cevabı İşsizlik Maaşı ile alakalı yönetmelikte yer alıyor. Ancak aklında soru işareti olanlara yeniden bilgi vermiş olalım.
Bir Çalışan Kaç kez İşsizlik Maaşı Alabilir?
Yönetmelik kapsamında herhangi bir çalışanın İşsizlik Maaşı alabilmesi için bir sınır yoktur. İşsizlik Maaşını hak edecek durumda olduktan sonra 1 kez 5 kez 10 kez İşsizlik Maaşı imkanından faydalanabilir.
Burada dikkat edilmesi gereken konu İşsizlik Maaşı Almak için gerekli olan şartların sağlanması olacaktır. Bu noktada İşsizlik Maaşına hak edebilmeniz için gerekli olan 3 yıl içinde 600 günlük Sigorta Priminizin yatması şartını İşsizlik Maaşı aldıktan sonraki dönemde sağlamış olmanız gerekecektir.
Yani bir kez işsizlik maaşı aldıktan sonra bir sonraki işsizlik maaşını hak edebilmeniz için en az 3 yıl geçmesi ve bu sürede de min. 600 gün çalışmış olmanız gerekli.
Bu sistem üzerinden hesaplama yapacak olursak en azından her 3 yılda bir işsizlik maaşı almayı hak ediyorsunuz demektir.
İşsizlik Maaşı Almak İçin Süre Şartı Ne Kadardır?
İşsizlik Maaşı alabilmeniz için belirli bir süre çalışmış olmanız gerekmektedir.
Bu süre 3 Yıl üzerinden hesaplanmaktadır. 3 yıl içerisinde 600 Gün ve Üzeri bir çalışmanız varsa (Sigortalı Olarak) İşsizlik Maaşı almak için gereken ilk şartı sağlamış olursunuz.
- Çalışma yeteneği, isteği, yeterliliği ve sağlığına sahip kişilerin kendi arzusu ya da kusuru dışında işini kaybetmesi,
- İşten çıkartılmadan önce en az 120 gün sigorta primi bulunması,
- 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
- 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
- 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün, süre ile işsizlik maaşı verilir.
İşsizlik Maaşımı Tam Alamadım, Yeniden İşsiz Kalırsam Devam Eder mi?
Örneğin işsizlik maaşı almaya başladınız. Normalde 8 ay alacaktınız ama 3. Ayda bir işe başladınız.
Bu durumda kalan 5 aylık ödemeniz saklı olarak kalır. Bu hakkınızı daha sonra işsiz kaldığınızda kullanabilirsiniz.
İşsizlik Maaşımı Tam Almadım, Üzerinden 3 Yıldan Fazla Geçti Ne Olur?
Örneğin 8 aylık işsizlik maaşı alacaktınız. Ama 3. Ayda bir işe girdiniz. Daha sonrasında da aralıksız olarak 3 yıl çalıştınız. 600 çalışma gününü falan doldurdunuz.
Bu durumda hakkınız sıfırlanacaktır.
Yeniden işsiz kalmanız durumunda son 3 yıl içindeki çalışma saatinize bakılarak 6 Ay, 8 Ay veya 10 Ay üzerinden size İşsizlik Maaşı bağlanacaktır.
600 Günlük Prim Aralıksız Ödenmek Zorunda mı?
Son 3 yıl içerisinde sağlamanız gereken minimum 600 günlük prim süresinin aralıksız olmasına gerek yoktur. Ara verebilir, işyeri değiştirebilir, tatil yapabilirsiniz.
Ancak yine İşsizlik Maaşı şartlarından birisi olan işten çıkarılmadan önceki 120 Gün Aralıksız Çalışma Şartı sabittir. Yani 600 günün nasıl olduğu önemli değildir. Ancak son 120 günün prim ödemesinde boşluk olmamalıdır.
Bu 120 günde boşluk olmadan iş bile değiştirebilirsiniz. Ancak giriş ve çıkışlar arasında boşluk olmaması lazım. A firması 2’sinde iş çıkışı verdi ise B firmasının sizin ödemenizi 3’ünde başlatması gerekir. Burada garanti olsun diye 1-2 gün önce başlatmalarını da talep edebilirsiniz.
İşsizlik Maaşı ile alakalı olarak yayınladığımız diğer makalelere bakarak süreç hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.