Tokat’ta yaşayan İlker Erkek 6 yıldır evinde ekmek yaparak satıyor. Ortalama 3.500 adet ekmek satan Erkek, günlük 17.500 TL’lik ciro elde ediyor.
6 yıla yakın bir süredir evindeki fırını ile Tokat bölgesine özgü yöresel ekmek üretimi yapan İlker Erkek günlük 3.500 adet ekmek üretimi yapıyor. Üretilen ekmeğin 1.000 adetlik kısmı Ankara ve İstanbul’daki anlaşmalı marketlere otobüs aracılığı ile gönderilirken kalan ekmekler ise Tokat merkezde bulunan anlaşmalı 190 satış noktasına ulaştırılıyor.
Gerek İstanbul ve Ankara’da gerekse de Tokat’ta bulunan satış noktalarına tanesi 5 TL’den satışı yapılan ekmeklerin günlük ortalama olarak 17.500 TL seviyesine ulaşıyor.
Taş Fırında, Odun Ateşinde 1 Saat Pişiyor
Evli ve 2 çocuk babası olan 49 yaşındaki İlker Erkek ekmekleri yoğurduktan sonra belli bir süre bekletiyor. Odun ateşinde ortalama 1 saat taş fırında pişen ekmek daha sonra satışa sunuluyor.
Ekmek üretimini yaparak satışa sunan İlker Erkek; “Bu ekmeğin özelliği yöresel olması, kendi kültürümüzden gelmesidir. Geçmişten bugüne kadar evlerimizde, köylerimizde üretilen doğal un, tuz, su dışında başka katkı maddesi kullanılmıyor. En önemli özelliği 1 saatte odun ateşinde pişmesi. Üretimi burada biz yapıyoruz. Diğer ekmeklerden ayırt edici özelliği ise, bu ekmeğin bayatlamaması. Bu ekmek serin bir ortamda aylarca kalabiliyor. İhtiyaç halinde çıkarttığınız zaman ısıtıp ilk günkü tazeliği ile yiyebiliyorsunuz. Lezzetinden hiçbir şey kaybetmeden tüketilebiliyor” dedi.