1. Haberler
  2. Bilgi Bankası
  3. ETBİS Nedir? Nasıl Kayıt Olunur? Kimler Kayıt Olmalıdır? Cezası Var mıdır?

ETBİS Nedir? Nasıl Kayıt Olunur? Kimler Kayıt Olmalıdır? Cezası Var mıdır?

ETBİS
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi adıyla e-Ticaret yapanların hayatına giren ETBİS nedir?, ETBİS kaydı nasıl yapılır?, ETBİS’e kimler kayıt olmalıdır, ETBİS kaydı yapılmamasının cezası var mıdır? gibi soruları bu yazımızda cevaplamaya çalışacağız.

ETBİS Kaydı ile alakalı olarak detaylı bir video hazırlıyoruz. İlgili video hazırlandıktan sonra youtube kanalımızda yayına alınacak ve yazı içerisinde de paylaşılacaktır. Yazıyı okumak istemeyenler videoyu izleyerek de ETBİS hakkında bilgi sahibi olabilirler.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ETBİS süreçleri ile alakalı sorularınızı YORUM sekmesi üzerinden bizlere sorabilirsiniz.

 

ETBİS Nedir? ETBİS Ne İşe Yarar?

ETBİS yani Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi Ticaret Bakanlığı bünyesinde kurulan e-Ticaret Daire Başkanlığı tarafından hayata geçirilen bir projedir.

Projenin amacı resmi makamlar tarafından müşteri güvenliğinin sağlanması ve olası dolandırıcılık teşebbüslerinin önüne geçilmesi olarak detaylandırılmaktadır.

Elbette ki ETBİS üzerinde kaydı bulunan sitelerden alışveriş yapmanız ve daha sonrasında Mahkemelik konuma gelmeniz durumunda ETBİS kaydı sebebiyle ilgili firmalara ulaşmak çok daha kolay olacaktır. Ancak mahkeme süreçlerinin zaten ülkemizde ciddi bir sıkıntı olduğu ve birçok tüketicinin dolandırılsa dahi bu sürecin zorluğu ve uzunluğu sebebiyle bu adıma geçmediği de bilinen bir gerçek.

ETBİS kaydı sadece Şirketler tarafından yapılabildiği için ETBİS kaydı bulunan sitelerin arkasında hangi şirketin olduğu, ilgili şirkete ait diğer sitelerin hangileri olduğu gibi bilgiler ETBİS sitesinde kendisine yer bulmaktadır.

 

Peki, ETBİS altyapısının asıl aktife alınma amacı nedir?

Cevap basit. Kayıt dışı e-Ticaret Faaliyetlerinin artmaya başlaması, firmaların Faturasız e-Ticaret yapmaları, Devletin reel noktaları nispeten denetleyebilirken e-Ticaret sitelerinde denetleme sorunları yaşaması ETBİS sistemini zorunlu kılmış durumda.

Projenin temel amacı Türkiye’deki e-Ticaret ile ilgilenen firmaları bir sistem üzerine toplamak, Kargo ve Ödeme kurumları üzerinden firmanın satış adetlerini ve mali hareketlerini denetlemek ve Türkiye’deki e-Ticaret Hacmini ve Datalarını resmi olarak tutabilmektir.

İlişkili Yazı
thumbnail
Şahıs Şirketi Nedir? Nasıl Kurulur? Açılış Masrafları ve Aylık Ortalama Gideri Nelerdir?
Haberi görüntüle

 

ETBİS Sistemine Kimler Kayıt Olmalıdır?

ETBİS Sistemine kayıt olması gerekenleri ve kayıt olmasına gerek olmayanları sıralamak gerekirse şu şekilde bir liste hazırlanabilir.

 

ETBİS Sistemine Kayıt Olması Gerekenler

  • Kendine ait web sitesi üzerinden kendi ürün veya hizmetlerini satan veya aracılık yapan satıcı ve firmalar
  • Türkiye’de faaliyet gösteren ancak ürünlerini ve hizmetlerini Yurtdışına satan satıcı ve firmalar

 

ETBİS Sistemine Kayıt Olmasına Gerek Olmayanlar

  • Pazaryerleri üzerinden satış yapan mağazalar
  • Sosyal Medya / Instagram gibi uygulama ve siteler üzerinden satış yapan satıcılar ve firmalar
  • Kendi reel mağazasında satış yapan satıcılar ve firmalar
  • Telefonla satış yapan satıcılar ve firmalar
  • Satış yapılmayan, sadece prestij için açılan kurumsal siteleri olan satıcılar ve firmalar

N11, Trendyol, Hepsiburada, Sahibinden veya GittiGidiyor gibi noktalarda satış yapan Bireysel ya da Kurumsal satıcıların ETBİS kaydı yaptırmasına gerek yoktur.

Ancak ilgili satıcılar kendilerine ait web siteleri üzerinden Havale – Kapıda Ödeme – Kredi Kartı gibi seçeneklerin birisi veya hepsi ile ödeme alarak satış yapıyorsa bu durumda ETBİS kaydı yaptırması gerekmektedir.

Aynı durum Sosyal Medya siteleri üzerinden satış yapan satıcılar için de geçerlidir.

İlişkili Yazı
thumbnail
Trendyol Affialite – Trendyol İnfluencer Sistemi Nedir? Nasıl Başvurulur?
Haberi görüntüle

 

ETBİS’e Nasıl Kayıt Olunur?

ETBİS altyapısına kayıt işlemi için hazırlamış olduğumuz video aşağıdaki gibidir. Video ile eş zamanlı olarak sizde kayıt işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

Kayıt işlemleri _______ sn. itibari ile başlamaktadır. Direkt o kısımdan izleyebilir veya ETBİS ile alakalı detayları video üzerinden takip edebilirsiniz.

Kayıt işlemlerinin yapıldığı site: https://www.eticaret.gov.tr/ 

 

Video Hazırlanıyor…

 

ETBİS Kaydını Yapmamanın Cezası Var mıdır?

ETBİS kaydı yaptırmamanız durumunda 5.000 TL ile 20.000 TL arasında biz Cezai İşlem uygulanacağı yasalarda kendisine yer bulmuştur.

ETBİS kaydının site aktife geçtiği gibi yapılması, ödeme almaya başlamadan önce de ETBİS kayıtlarının tamamlanmış olması gerekmektedir.

Ancak ETBİS süreçlerinin aktife alındığı 2017 yılından 2021 yılına kadar henüz ETBİS Kaydı olmadığı için cezai işlem uygulanan bir site bilgisi tarafımıza ulaşmamıştır.

Tabi ki Ticaret Bakanlığının ne zaman düğmeye basacağı ve sitelere cezalar yazmaya başlayacağı ise belli olmaz.

İlişkili Yazı
thumbnail
Girişimciler İçin Kitap Önerileri // Guy Kawasaki – Girişimcinin El Kitabı 2.0
Haberi görüntüle

 

ETBİS Verileri Nasıl Topluyor?

ETBİS üzerinden Kayıt İşlemi yaparken Veri Bildirimi ile alakalı bir detay yer almakta idi. İşte Veri Bildirimi yapması gereken firmalar bu adım üzerinden kayıt olmakta ve müşteri verilerini ETBİS altyapısına düzenli olarak iletmektedirler.

Veri bildirmekle yükümlü olan firmalar;

  • N11 – Trendyol – Hepsiburada gibi Aracı Hizmet Sağlayıcı firmalar
  • E-Ticaret Altyapı Hizmet Sağlayıcıları
  • Bankalar
  • Devlet tarafından veri bildirilmesi zorunlu kılınan firmalar
  • Ödeme kurumları ve Elektronik Para kuruşları
  • Kargo firmaları

Bu noktada siz sisteme girerken Ödeme Kurumu Üyelik Numaranızı, Kargo Üyelik Numaranızı, Banka hesap bilgilerini vs. sisteme bildirdiğiniz için günün sonunda gerek Kargo Firması gerekse de Ödeme Kurumundan gelen veriler bir havuzda toplanarak sizin ETBİS verilerini oluşturmaktadır.

Bu sistem üzerinden Maliye Bakanlığı verileri de sisteme dahil edilerek satışı yapılan ürünlerin faturalarının kesilip kesilmediği, kargoya verilip verilmediği gibi birçok detay ETBİS tarafından işlenebilir hale getirilmektedir.

 

Kayıt Aşamasında Sorulan Teknik Verileri Nereden Alacağım?

ETBİS Sistemine kayıt olurken sizden istenen birkaç teknik veri vardır.

  • Kargo Müşteri Numaranız
  • Ödeme Altyapısı Müşteri Numaranız
  • Altyapı Sağlayıcınız
  • Altyapının Barındığı Ülke

Bunlar ile alakalı bilgileri direkt olarak hizmet aldığınız Kargo Firması, Altyapı Servis Sağlayıcı ve Ödeme Altyapısı Servis Sağlayıcısı firmalardan temin edebilirsiniz.

Altyapı eğer sizin sunucularınızda ise Altyapı firmasından e-Ticaret Paketlerinden birisini kullanıyorsanız ise size hizmeti sunan e-Ticaret firmasından bilgi alabilirsiniz.

 

ETBİS Hakkında Sıkça Sorulan Sorular


Ülkemizde elektronik ticaretin hukuki altyapısını oluşturmak amacıyla hazırlanan ve bu alandaki ilk düzenleme olma özelliğini taşıyan 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Anılan Kanununa istinaden; 15/07/2015 tarihli ve 29417 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik ile 26/08/2015 tarihli ve 29457 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Elektronik Ticarette Hizmet Sağlayıcı ve Aracı Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmelik yürürlüğe konulmuştur. Anılan mevzuat ile elektronik ortamda gerçekleştirilen mal veya hizmetlere ilişkin internet üzerinden yapılan sözleşme ve siparişler, ticari iletişim ve ticari elektronik iletilerde uyulması gereken kurallar ve e-ticaret işletmelerine ilişkin hususlar düzenlenmiştir.


Telefon, çağrı merkezleri, faks, otomatik arama makineleri, akıllı ses kaydedici sistemler, elektronik posta, kısa mesaj hizmeti (SMS) gibi vasıtalar kullanılarak elektronik ortamda gerçekleştirilen ve ticari amaçlarla gönderilen veri, ses ve görüntü içerikli iletilerdir.
Bu kapsamda ticari amaçla gönderilen istenmeyen elektronik iletilere ilişkin şikâyet başvuruları Bakanlığımızca incelenmekte ve Kanuna aykırı olarak ticari elektronik ileti gönderdiği tespit edilen gerçek veya tüzel kişilere idari para cezası uygulanmaktadır.


Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmeliğin 14’üncü maddesine göre şikâyet başvuruları, Bakanlığın internet sitesinde yer alan ve e-Devlet sistemine entegrasyonu tamamlanan “Ticari Elektronik İleti Şikâyet Sistemi” üzerinden veyahut yazılı olarak şikâyetçinin ikametgâhının bulunduğu yerdeki il müdürlüğümüze yapılmalıdır.


  • 809 Elektronik Haberleşme Kanunu kapsamındaki işletmecilerin abone ve kullanıcılarına; münhasıran kendi mal ve hizmetlerini tanıtmak, pazarlamak ya da işletmesini tanıtmak amacıyla gönderdiği ticari elektronik iletiler.
  • Vakıf üniversitelerinin öğrencilerine ve velilerine gönderdiği iletiler.
  • Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile kamuya yararlı dernek ve vergi muafiyeti sağlanan vakıfların, kendilerine ait ticari işletmelerinin faaliyetleriyle ilgili olarak üyelerine gönderdiği iletiler.
  • 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Hükümlerine göre radyo ve televizyon yayıncılığı yapan kuruluşlarca, kamuoyunu bilgilendirmek ve eğitmek amacıyla yapılan yayın hizmetlerine ilişkin bilgilendirme iletileri.
  • Devlet, mahalli idareler ve diğer kamu tüzel kişilerinin kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla gönderdikleri iletiler.
  • Bahis, kumar, cinsel sohbet iletileri ile dolandırıcılık amacıyla gönderilen iletiler.


Tanıtıcı Bilgiler:
İletinin başlığında veya içeriğinde;

  • Tacirler için MERSİS numarası ve ticaret unvanına,
  • Esnaflar için Adı ve soyadı ile T.C. kimlik numarasına yer verilir.
  • Kısa mesaj gibi sınırlı alanlarda;
  • Tacirler için MERSİS numarasına,
  • Esnaflar için Adı ve soyadı ile T.C. kimlik numarasına yer verilir.

İletişim Bilgileri: Ticari elektronik iletide, elektronik iletişim aracının türüne bağlı olarak hizmet sağlayıcının telefon, faks, kısa mesaj numarası ve elektronik posta adresi gibi erişilebilir durumdaki iletişim bilgilerinden en az birine yer verilir.

İletinin niteliği içeriğinden açık bir biçimde anlaşılmıyorsa niteliği belirleyici tanıtım, kampanya, bilgilendirme gibi bir ibare: Bu ibare; kısa mesaj yoluyla gönderilen iletilerde iletinin başlangıcında, elektronik posta yoluyla gönderilen iletilerde konu bölümünde, sesli aramalarda ise görüşmenin başlangıcında belirtilir.
İndirim ve hediye gibi promosyonlar ile promosyon amaçlı yarışma ve oyunlar olması halinde bu husus açıkça belirtilir. Bunlara ilişkin şartlar URL adresi veya müşteri hizmetleri numarası gibi kolay ulaşılabilecek yöntemlerle sunulur.

Reddetme hakkı: Ticari elektronik ileti hangi iletişim kanalı ile gönderildiyse, ret bildirimi de kolay ve ücretsiz bir şekilde olmak üzere aynı iletişim kanalıyla sağlanır. Ret bildirimi gönderilen her ticari elektronik iletide yer alır. (Örneğin; kısa mesaj ile gönderilen bir ticari elektronik iletiye yönelik ret bildirimi yine kısa mesaj ile sağlanmalıdır.)


Tebligata elverişli KEP adresi, elektronik posta adresi ve telefon numarası ile varsa işletme adı veya tescilli marka adı.
Mensubu olduğu meslek odası ve varsa üyesi olduğu sektörel kuruluşlar ile meslekle ilgili davranış kuralları ve bunlara elektronik olarak ne şekilde ulaşılabileceğine ilişkin bilgiler.
Tacir ise ayrıca ticaret unvanı, MERSİS numarası ve merkez adresi.
Esnaf ise ayrıca adı ve soyadı, vergi kimlik numarası ve merkez adresi.


Ticaret unvanı, işletme adı veya tescilli marka adı bilgilerinden en az biri.
Tebligata elverişli KEP adresi.
Esnaflar için vergi kimlik numarası, tacirler için MERSİS numarası.
Merkez adresi ve onaylanmış telefon numarasının aracı hizmet sağlayıcıda bulunduğuna ilişkin bilgi.


Adı ve soyadı.
İkametgâhının bulunduğu il.
Merkez adresi ve onaylanmış telefon numarasının aracı hizmet sağlayıcıda bulunduğuna ilişkin bilgi.


Sözleşmenin kurulabilmesi için mal ve hizmetin seçilmesi, teslimat ve ödeme bilgilerinin girilmesi ile siparişin onaylanması gibi gerekli aşamaları gösterir şekilde teknik adımlar.
Elektronik ticarete ilişkin sözleşmenin, elektronik ortamda saklanıp saklanmayacağı ile bu sözleşmeye alıcının daha sonra aynı ortamda erişiminin mümkün olup olmayacağı ve bu erişimin ne kadar süreyle sağlanacağına ilişkin bilgi.
Alıcının siparişi vermeden önce veri girişindeki hatalarını açık ve anlaşılır bir şekilde belirleyebilmesi ve düzeltebilmesi amacıyla özet sipariş formu ile geri al ve değiştir gibi teknik araçların sunulacağına ilişkin bilgi.
E-ticaret işlemleri nedeniyle elde ettiği kişisel verilere ilişkin gizlilik kuralları.
Alıcıyla arasında uyuşmazlık çıkması halinde varsa alternatif uyuşmazlık çözüm mekanizmaları.


Aşağıda belirtilen gerçek veya tüzel kişiler faaliyete başlamadan önce ETBİS’e kayıt olur:
a) Kendilerine ait elektronik ticaret ortamında faaliyet gösteren hizmet sağlayıcılar.
b) Aracı hizmet sağlayıcılar.
c) Yurt içinde yerleşik olup yurt içinde elektronik ticaret faaliyetinde bulunmamakla birlikte yurt dışında yerleşik bir aracı hizmet sağlayıcı üzerinden sözleşme yapan veya sipariş alan hizmet sağlayıcılar.


Yurt içindeki aracı hizmet sağlayıcılar üzerinden satış yapanların kayıt ve bildirim yükümlülüğü bulunmamaktadır. Diğer taraftan, Tebliğin 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi uyarınca yurt içinde yerleşik olup yurt içinde elektronik ticaret faaliyetinde bulunmamakla birlikte yurt dışında yerleşik bir aracı hizmet sağlayıcı üzerinden sözleşme yapan veya sipariş alan hizmet sağlayıcıların kayıt ve bildirim yükümlülüğü bulunmaktadır.


ETBİS’e giriş için tacirler için MERSİS’de, esnaf ve sanatkârlar için ESBİS’de bulunan yetkili temsilcilerinin e-devlet sistemine kendi T.C. kimlik numarası ve şifreleri ile giriş yapmaları gerektiğinden önce MERSİS ya da ESBİS’e kaydolup daha sonra da ETBİS’de kayıt ve bildirim yükümlülüğünüzü yerine getirmeniz gerekmektedir.


26/08/2015 tarihli ve 29457 sayılı Elektronik Ticarette Hizmet Sağlayıcı ve Aracı Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmeliğin Genel Esaslar başlıklı 5 inci maddesinde hizmet sağlayıcının kendine ait elektronik ticaret ortamında “Tebligata elverişli KEP adresi”ni bulundurması gerektiği hüküm altına alınmıştır. Dolayısıyla, Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcı (KEPHS)’lere başvurarak bir KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) adresi temin ettikten sonra başvurunuzu tamamlayabileceğiniz değerlendirilmektedir.


Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ hükümleri, münhasıran elektronik posta, telefon araması, kısa mesaj veya elektronik ortamda doğrudan iletişime imkân veren benzeri bireysel iletişim araçlarıyla yapılan sözleşmeleri gerçekleştiren hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılara uygulanmamaktadır.


6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 12’nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi çerçevesinde ETBİS’e kayıt ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişileri hakkında beş bin Türk lirasından yirmi bin Türk lirasına kadar idari para cezası verileceği hükme bağlanmıştır.


Sosyal medya siteleri üzerinden satış yapanların kayıt ve bildirim yükümlülüğü bulunmamaktadır.


  • Tebligata elverişli KEP adresi.
  • Elektronik ticaretin türü.
  • Elektronik ticaret dışındaki ticari faaliyetleri.
  • Elektronik ticaret ortamında sunulan mal ve hizmetlerin türü.
  • Elektronik ticaret ortamında sunulan ödeme yöntemleri.
  • Elektronik ticaret ortamında ikinci el malların satışa sunulup sunulmadığı ve satışa sunulan ikinci el malların türü.

19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamında faaliyet gösteren bankalar ile 20/6/2013 tarihli ve 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun kapsamında faaliyet gösteren ödeme ve elektronik para kuruluşlarından alınan hizmetlere ilişkin bilgiler.
Varsa (f) bendinde zikredilen kuruluşlar dışında ödeme hizmeti alınan kuruluşlardan alınan hizmetlere ilişkin bilgiler ile (f) bendinde zikredilen kuruluşların aracı olmadığı ödeme yöntemleri.
11/6/2009 tarihli ve 27255 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca M türü yetki belgesi alan kargo ve lojistik işletmecilerinden alınan hizmetlere ilişkin bilgiler.
Hizmet alınan elektronik ticaret altyapı sağlayıcılarına ilişkin bilgiler.
Kişisel verilerin ve müşteri bilgilerinin tutulduğu veri tabanlarının bulunduğu ülke ve adres bilgileri.
Elektronik ticaret ortamında sınır ötesi elektronik ticaret gerçekleştirilmesi halinde ülke ve ödeme yöntemi bazında bu ticaretin yıllık hacmi.
Kendine ait elektronik ticaret ortamında faaliyet gösteren hizmet sağlayıcılar, üretim yeri ve depo adresleri ile sınır ötesi elektronik ticaret faaliyetinde bulunduğu aracı hizmet sağlayıcıların alan adlarını birinci fıkrada belirtilenlere ek olarak bildirir.


e-Devlet entegrasyonu henüz gerçekleştirilmediğinden ETBİS’e giriş işlemleri www.eticaret.gov.tr adresi üzerinden sağlanmaktadır.


Ağ üzerinde mal veya hizmet satışına yönelik sözleşme yapılmasını veya sipariş verilmesini sağlayan hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılar, faaliyete başlamadan önce ETBİS’e kayıt yaptırmak zorundadır.


Tacirler için MERSİS’de, esnaf ve sanatkârlar için ESBİS’de bulunan yetkili temsilcileri tarafından aynı işletme adına birden fazla e-ticaret sitesi kaydedilebilmektedir.


Çağrı merkezimizi arayarak altyapı sağlayıcınızın ismini Bakanlığımıza bildirmeniz halinde işletme adı Sisteme en kısa sürede eklenecektir.


ETBİS’e ilişkin yapılan düzenleme, ağ üzerinde mal veya hizmet satışına yönelik sözleşme yapılmasını veya sipariş verilmesini sağlayan hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıları kapsamaktadır. Dolayısıyla internet üzerinde sözleşme yapılmasını veya sipariş verilmesini sağlamıyorsanız ETBİS’e kayıt ve bildirim yükümlülüğünüz bulunmamaktadır.


ETBİS’e kayıt yapılırken bilgilerin girildiği sekmelerde kırmızı ünlem işaretinin kalmaması ve “kaydı tamamla” denildiğinde Sistem tarafından bir uyarı verilmemesi durumunda kayıt işlemleri başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir.


ETBİS’e kayıt olmak için herhangi bir evrakın Bakanlığımıza sunulması ya da ücret ödenmesi gerekmemekte, tüm işlemler www.eticaret.gov.tr adresi üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir.


ETBİS’de “Depolar/Üretim Yeri” başlığında kendinize ait bir deponuz varsa ülke, şehir ve adres bilgisi girmeniz gerekmektedir. Eğer depo size ait değil de başka birinin deposunu kullanıyorsanız bu durumda “Dış Kaynak Hizmeti” seçeneğini işaretleyip, sonraki aşamada “Dış Kaynak İşletme Adı”nı girerek kaydınızı tamamlayabilirsiniz.


Hizmet sağlayıcıların faaliyetlerine ilişkin aylık bir bildirim yükümlülüğü bulunmamaktadır. Ancak ETBİS’e kayıt ve bildirim işlemlerinizi tamamladıktan sonra vermiş olduğunuz bilgilerde değişiklik olması halinde otuz gün içinde bunu bildirmeniz gerekmekte olup sınır ötesi ticaret faaliyetinde bulunmanız halinde ise her yıl mart ayı sonuna kadar ülke ve ödeme yöntemi bazında bu ticaretin yıllık hacmini bildirmeniz gerekmektedir.

Ayrıca Tebliğin 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca ödeme ve elektronik para kuruluşları, bankalar, Bankalararası Kart Merkezi Anonim Şirketi, kargo ve lojistik işletmecileri, elektronik ticaret altyapı sağlayıcıları ve aracı hizmet sağlayıcıların internet üzerinden yapılan sözleşme ve verilen siparişlere ilişkin istatistiki bilgileri aylık dönemler halinde bildirme zorunluluğu bulunmaktadır.


Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğde öngörülen asgari güvenlik ve hizmet kalitesi standartlarına uyan hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıya verilen elektronik işarettir. Güven damgası uygulaması zorunlu bir uygulama olmamakla birlikte vatandaşlarımızın e-ticaret yapma konusunda yaşadığı endişeleri gidererek e-ticaret hacmimizin arttırılmasında önemli rol oynayacaktır.


Güven damgası başvurusu hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcı tarafından Bakanlığımızca yetkilendirilen Güven Damgası Sağlayıcıya (GDS) yapılır. Hizmet sağlayıcı veya aracı hizmet sağlayıcının birden fazla elektronik ticaret ortamının bulunması halinde, güven damgası tahsis edilmesi istenen her bir elektronik ticaret ortamı için ayrı ayrı başvuruda bulunulur.


0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
ETBİS Nedir? Nasıl Kayıt Olunur? Kimler Kayıt Olmalıdır? Cezası Var mıdır?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 13 Haziran 2021, 14:12

    […] Konuşmacı: e-Ticaret Danışmanı Cenk ÖZSES […]

    Cevapla
Giriş Yap

TicaretEhli ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!