1. Haberler
  2. e-Ticaret
  3. E-Ticaret Ödemeleri Güvenlik Ve Dijital Kimlik

E-Ticaret Ödemeleri Güvenlik Ve Dijital Kimlik

E-Ticaret Ödemeleri Güvenlik Ve Dijital Kimlik
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

E-ticaret sistemi, diğer ticari faaliyetlerden farklı olarak fiziksel olarak kontrollerin olmamasıdır. Bu nedenle temeli karşılıklı güvendir. E-ticaretin gelişmesinin en önemli ölçütü, var olan bilgilerin doğruluğu, ödeme güvenliğidir. İnternet ortamında gerçekleştirilen her türlü iletişim ve alışverişe üçüncü kişilerim erişememesi çok büyük önem arz eder. E-ticaret ödemeleri güvenliği konusunda önemli husus da tüketicilerin internet ortamında e-ticaret için kullandıkları kredi kartı vb. verilmesi sırasında, bu önemli bilgilerin başkaları tarafından eline geçme ihtimalinin bulunmasıdır. Bu durumlar güvenli, sağlıklı e-ticaretin gelişmesi için son derece önemli hale gelmektedir.

Birçok ticaret türleri bulunmasına teknolojilerinin gelişmesiyle internet yaygınlaşması, e-ticaretin de çok hızlı bir şekilde artış göstermiştir. Her geçen gün sürekli artan, büyüyen e -ticaret potansiyelinin gerçekleşmesini beraberinde güvenlik sorunlarını da getirmektedir.

Güvenlik Tehditleri

Güvenlik Tehditleri Bilişim sistemlerinin güvenlik, gizlilik, bütünlük ve sistemi tehdit edebilecek durum, kişi, yazılım gibi etkenler, güvenlik sorunudur. E- ticaret ödemeleri güvenliğini tehdit eden birçok neden vardır;

Zararlı Yazılımlar, Virüsler, zararlı yazılımların en yaygın olanıdır. Bu yazılım, programa kullanıcının izni olmadan girer. Virüsler, dosyalarla, e-postalarla veya bilgisayar ağından diğer sistemlere erişebilirler.

IP Adresi Gizleme, IP gizleme, zarar vermek isteyenlerin farklı bir kullanıcı gibi görünerek ya da geçerliliği olmayan mail adresleriyle kendilerini olması gerekenden farklı tanıtıp ve zararlı faaliyetler sonucunda gerçek kimliğini saklamak için yapılan güvenlik tehdididir.

Sniffing (korsanlık), Korsanlık, bilgisayar ağı üzerinde dolaşan bilgileri izleyerek gizli olarak dinleyen, görüntüleyen ve kaydeden zararlı yazılımdır. Korsan, ağ üzerindeki bütün kişisel sayılabilecek özel bilgilerin çalınmasına neden olur.

E-Ticaret Ödemeleri Güvenlik Ve Dijital Kimlik

E-Ticarette Dijital Kimlik, Güvenliği Sağlama

Dijital kimlikler, E ticarette kullanılan ödemelerde önemli bir yere sahiptir. Dijital Kimlik e-ticaret ödemeleri güvenlik işlemlerinin doğrulanmasını ve dolandırıcılık veya kimlik hırsızlığı gibi saldırılardan korumasını sağlar.

İnternet ortamında gerçekleştirilen her türlü işleme sadece taraf olanların ulaşması çok önemlidir. Bu güvenli ortamın oluşması için birçok yol vardır.

  1. Şifreleme

Şifreleme metodunda açık ve gizli anahtar şeklinde kullanıcıya verilmektedir. Açık anahtarlı algoritmalarda, şifreleme amaçlı üretilen anahtar ile şifrenin çözümü için oluşturulan anahtar birbirlerinden farklı biçimde olmaktadır. Bu yöntemindeki amaç, gidecek olan verinin açık şifre ile şifrelenerek gönderilmesi ve sadece alıcının özel şifresi ile şifrelenen bilgiyi elde etmesidir.

  1. Dijital (Sayısal) İmza

Dijital imza, 5070 sayılı Elektronik imza Kanunu’na göre; “Başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik bilgi” olarak tanımlar. İnternet ortamında gönderilen e-evrak, e-posta veya başka bir bilginin kime ait olduğunu gösteren bir e-ticaret aracı olarak adlandırılır. Dijital imzaların doğrulanmasında dijital sertifikalar kullanılmaktadır.

  1. Elektronik Kimlik Belgesi ve Onay Kurumları

Elektronik ortamda bilgiyi alan tarafın, göndericinin dijital imzasının doğruluğundan emin olabilmek için göndericinin açık anahtarı ile açar. Bu durumda ise göndericinin dijital imzasını açtığı açık anahtarın, göndericinin olup olmadığının kontrolünü yapma zorunluluğu ortaya çıkar. Açık anahtarlarının, hangisinin hangi kullanıcı tarafından kullanıldığının belgelendirmesi gerekmektedir. Bu kimlik belgeleme işlemini yapan Onay Kurumları vardır.

  1. SET (Secure Elektronik Transaction)

SET, kredi kartı ödemelerinde web sitesi üzerinden gerçekleşen hırsızlık, dolandırıcılık girişimlerini engelleyen ve güvenliği üst düzeyde tutan taraflar için çok önemli ödeme güvenliliği protokolüdür.

  1. Güvenli Yuva Katmanı (SSL-Secure Socket Layer)

SSL protokolü, sanal ortamında güvenliğin sağlanması gereken durumlarda bir güvenlik katmanı oluşturan güvenlik protokol türüdür.

  1. Güvenli HTTP Protokolü

Kullanıcıyı doğrulayan güvenli HTTP veya S-HTTP şeklinde adlandırılır. Gönderilen iletinin veya başka bir verinin güvenilir olmasına dayalı protokol olan S-HTTP ile kişisel bilgilerin güvenli biçimde gönderilmesi hedeflenmektedir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
E-Ticaret Ödemeleri Güvenlik Ve Dijital Kimlik
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 13 Mart 2023, 13:12

    […] paylaşılmaması konusunda belgelendirme yapılır. Bunun için güvenlik önlemleri alınarak e-ticaret sayfaları güvenli, başarılı bir politika izleyerek kullanıcılarına en iyi şekilde hizmet vermeye […]

    Cevapla
Giriş Yap

TicaretEhli ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!