e-İhracat Yapan Şirket ve Kişilere %50 Gelir Vergisi Muafiyeti
Mikro İhracat – ETGB kapsamında yurtdışına e-İhracat yapan Firma ve Şahıs İşletmeleri için Gelir Vergisi üzerinden %50 Kazanç İstisnası uygulanacak.
Geçtiğimiz yılın son aylarında e-Ticaret ve e-İhracat alanında yapılan birkaç düzenleme 1 Ocak 2021 tarihi itibari ile yürürlüğe girdi.
Bu düzenlemelerden bir tanesi de ETGB – Mikro İhracat kapsamında e-İhracat yapan Firma ve Şahıs İşletmeleri için getirilen %50’lik Kazanç İstisnası.
Tabi ki burada küçük bir detayı iletmemiz lazım. Yazılım, Tasarım ve Hizmet grupları içerisinde yer alan İhracatlar ne yazık ki bu istisna dahilinde yer almayacaklar.
[ilgiliMakale icerik_id=”2700″]
e-İhracat %50 Gelir Vergisi Kazanç İstisnası Nasıl Hesaplanıyor?
Bir örnek üzerinden hesaplama yapalım dilerseniz.
A ürününü üretmek için 100 TL’lik bir masraf yaptınız ve bunun faturasını aldınız. Bu ürünü de 250 TL’ye karşılık gelen bir rakamla yurtdışına ETBG kapsamında e-İhracat yaparak sattınız.
Normal şartlarda ETGB Kapsamında olduğu için 250 TL’lik kazancınızın %18’lik KDV’den muaf oluyor. Ancak 250 TL’ye satıldığı ve 100 TL masraf edildiği için aradaki 150 TL’lik kısma Gelir Vergisi uygulanıyordu.
Gelen düzenleme ile ETGB – Mikro İhracat kapsamında 250 TL’ye satılan bir ürünün 150 TL’si için değil 75 TL’si için Gelir Vergisi oluşacak. Kalan %50’lik kısım yani 75 TL Gelir Vergisinden muaf olacak.
[ilgiliMakale icerik_id=”2637″]
e-İhracata Olan Destekler Artıyor, Kargo Sorunu Devam Ediyor
e-İhracat için hazırlanan Mikro İhracat – ETGB sistemi ile KDV oranını ortadan kaldıran yetkili organlar %50 oranındaki Gelir Vergisi İstisnası ile de e-İhracata olan ilgiyi arttırmaya çalışıyorlar.
Ancak gerek PTT gerekse de Özel Kargo Şirketleri yapılan satışlar için Yurtdışı Kargo Ücretlerini ciddi anlamda yükseltmiş durumdalar.
Geçtiğimiz yıllarda PTT nispeten Uygun Fiyata ürün gönderimi yapıyor olsa da günümüzde PTT’de rakamları yükseltmiş durumda. Diğer özel kargo firmaları ise 10 Euro gibi fiyatlardan başlayan rakamlar ile Hızlı Kargo Gönderimi yapıyorlar.
AliExpress gibi global siteler ülkemizde ciddi yatırımlar yaparak satıcılarına Uygun Fiyatlı Kargo imkanı sunuyor olsa da Kendi Sitesi, Amazon, ETSY, Ebay vb. sitelerden satış yapan firmalar için yurtdışı kargo bedelleri ciddi bir maliyet kalemi halini almış durumda.
e-İhracatın önündeki en büyük engellerden olan Kargo Ücreti Sorununa karşı alınacak bazı önlemler ve destek paketleri ile e-İhracata girmek isteyen firmaların da ciddi oranda artacağı kesin bir durum.
[ilgiliMakale icerik_id=”2505″]
e-Ticaret Yapanlar İçin Gelir Vergisi ve KDV Muafiyeti
Yıllık 220.000 TL sınırına kadar olmak üzere kendi ürettikleri ürünleri satarak e-Ticaret yapmak isteyenler için hem Gelir Vergisi hem de KDV Muafiyeti ile alakalı bilgi almak için aşağıdaki linkten ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.
Evden Üretim Yaparak İnternetten Satış Yapanlara e-Ticaret Vergi Muafiyeti
[ilgiliMakale icerik_id=”3028″]